Over ons

Wij zijn Ellen en Martin en wij hebben een kleine maar serieuze hobby cattery in Eygelshoven, Zuid-Limburg. Onze dochter Lola is 6,5 jaar en we hebben nog een dove Teckel genaamd Loulou.

Momenteel hebben wij 1 langharige huiskat en 6 Maine Coons. Mijn catterynaam is mijn achternaam. Ik heb dit gekozen omdat ik het ten eerste een hele mooie naam vind en ten tweede omdat deze naam ten minste terug gaat tot het jaar 1580 en daar ben ik trots op.
Ik bestudeer het ras de Maine Coon sinds 2009 en in 2011 heb ik mijn eerste Maine Coon poes gekocht: Cuddy, de stammoeder van onze cattery.
Wij zijn aangesloten bij Cats & Tulips en testen onze katten op FeLV,FIV, Patella Luxatie, Heup Dysplasie, HCM/PKD echo en DNA: HCM1, SMA, PKdef.

Zoals u ziet staan niet al onze katten tentoongesteld op deze website. Hiervoor hebben wij bewust gekozen omdat onze katten op de eerste plaats onze huisdieren zijn. Pas als wij accurate plannen hebben of kittens beschikbaar hebben, zullen wij de ouderdieren en al hun info op onze website publiceren.

Wij fokken niet met katten uit fokfabrieken en proberen zoveel mogelijk lijnen uit bekende fokfabrieken te vermijden. Deze lijnen uit bekende fokfabrieken zie je erg veel in het extremere showtype en de zogenaamde XXL Maine Coons.

Wij fokken op ethische wijze en willen benadrukken dat wij niet bedrijfsmatig fokken en wij geen winstoogmerk hebben!

Otto-LCC

Ons doel:
Bij het fokken van een nestje Maine Coons houden wij rekening met ten minste 3 aspecten: De gezondheid, het karakter en het uiterlijk.

 

Gezondheid:

FeLV (leukemie) en FIV (kattenaids) zijn besmettelijke ziektes. Niet alleen de ouderdieren, maar alle katten binnen de cattery moeten hier vrij van zijn. Als alle dieren binnen de cattery hier vrij van zijn, zullen de kittens hier ook zeker vrij van zijn.

 

Patella Luxatie is een erfelijke aandoening in de knie. Het betreft het ontwrichten van de knieschijf in één of beide knieën. Hierin bestaan verschillende gradaties van 0 tot 3. Beide ouderdieren worden hier manueel op getest door een ervaren dierenarts. Er wordt alleen gefokt met ouderdieren die beide goede knieën hebben. Helaas vererft Patella Luxatie Polygenetisch en daarom kunnen er uit 2 gezonde ouderdieren toch kittens met PL geboren worden.

 

Heup Dysplasie is een afwijking van het heupgewricht waarbij de heupkom te ondiep en de kop van het dijbeen misvormd kunnen zijn. Hierin bestaan verschillende gradaties van 0 tot 3. Het wordt getest dmv een röntgenfoto die door een ervaren specialist is Zweden of Amerika wordt beoordeeld. HD komt regelmatig voor bij Maine Coons. Helaas vererft HD Polygenetisch en daarom kunnen er uit 2 gezonde ouderdieren toch kittens met HD geboren worden.

 

HCM is een aandoening aan de hartspier. De hartspier is verdikt waardoor het steeds moeilijker wordt om het bloed rond te pompen. HCM kan erfelijk zijn, maar kan ook door andere oorzaken optreden. Op dit moment kan via DNA onderzoek maar op 1 gen getest worden op HCM. Daarom worden er naast deze DNA test ook echo’s gemaakt van het hart. Helaas valt bij deze ziekte ook niet te garanderen dat kittens uit negatief geteste ouders geen HCM krijgen.

 

PKD zijn cysten in de nieren dat niet tot zeer zeldzaam voorkomt bij de Maine Coon. Wij laten de ouderdieren hierop testen middels eenmalige echo. 1 cyste in 1 nier betekend niet dat de kat PKD heeft, maar dit wordt een solitaire cyste genoemd en kan een aangeboren (niet erfelijke) afwijking zijn.

 

Ook de stamboom telt mee in de gezondheid van de Maine Coon. Wij willen inteelt zo veel mogelijk voorkomen om zo de genenpoel te verbreden en dus sterkere katten te fokken. Hij hopen dan ook in de toekomst met Outcross en New Foundation te gaan werken.

 

Karakter:

Dat Maine Coons ookwel de Gentle Giants genoemd worden wist u waarschijnlijk al. Toch kan het voorkomen dat een kat door slechte socialisatie, trauma of karakter zich anders gedraagt dan hij hoort te doen. Wij fokken alleen met ouderdieren die een goed karakter hebben. Coons die dus aardig naar elkaar en naar mensen zijn en die niet meteen onder een bank vluchten zodra er bezoek binnen komt.
Ook bij de opvoeding (socialisatie) van onze kittens zorgen wij ervoor dat ze bekend en gewend raken aan alle normale dagelijkse geluiden en bezigheden.

 

Uiterlijk:

Alhoewel er een rasstandaard bestaat voor de Maine Coon, komen er toch vrij veel verschillende types voor. Het oude type of de new foundations hebben soms te weinig van het een of het ander en het nieuwe type of de extreme showkatten hebben soms te veel van het een of het ander. Wij proberen zo dicht mogelijk bij de rasstandaard te komen door katten te selecteren die daar het meest aan voldoen en door combinaties te maken met ouderdieren die elkaars zwakke punten aanvullen.
Daarnaast proberen wij ons te specialiseren in High White en Polydactyl. De Maine Coon is 1 van de grotere kattenrassen, maar grootte speelt bij ons geen rol. Gezondheid staat altijd op de eerste plaats!

 

Contact: info@mainecooncat.nl

 

Copyright Cattery La Lau 2009