Alles over vlooien

Vlooien

Vlooien zijn kleine, bruinzwarte insecten die zich nestelen op warme plekken, zoals (tijdelijk) in de vacht van huisdieren of op warme plekjes in huis. Het zijn bloed zuigende parasieten, wat inhoudt dat ze zich voeden met het bloed van andere dieren (of mensen). Zonder dit bloed leeft een vlo maar enkele dagen. Eenmaal in de vacht van een gastheer leeft een volwassen vlo gemiddeld een maand.

Van ei naar vlo

Wanneer zij een warm plekje gevonden hebben, gaan zij snel over tot het zuigen van bloed en direct daarna beginnen ze met het leggen van eitjes, ook wel neten genoemd. Deze zijn wit, heel klein en glad en glijden zodoende vrijwel direct van de vacht van het dier af. Dagelijks legt een vlo zo’n 20 tot 50 eitjes. Na een paar dagen komt uit het eitje een larve. Vlooienlarven zijn hele kleine onvolgroeide vlooien die zich graag verschansen in donkere hoekjes en kiertjes. De larve maakt een aantal vervellingen door en spint vervolgens een cocon, waarin het verpopt tot vlo. In deze cocon kan de vlo nog maanden leven alvorens hij eruit komt en op zoek zal gaan naar een gastheer.

Hondenvlooien, kattenvlooien en mensenvlooien            

Er bestaan vele verschillende soorten vlooien, maar in Nederland komt de kattenvlo het meest voor. Mensenvlooien en hondenvlooien zijn inmiddels zeer zeldzaam hier. Anders dan de naam doet vermoeden is het ook de kattenvlo die voornamelijk voorkomt bij honden. Deze vlooien zijn tussen de 1 en 3 millimeter groot, soms iets groter, en kunnen flinke sprongen maken (tot wel 90 cm). Normaal gesproken zal de vlo de voorkeur geven aan de warme, harige huid van een dier (kat, hond, konijn, fret, noem maar op..), slechts bij gebrek hieraan zal de vlo overspringen naar mensen. De vlo kan daar echter niet blijven om te leven.

Vlooien; jeuk, lintworm en vlooienallergie

Uw huisdier en u kunnen de nodige last ondervinden van de bijtende vlooien.
Wanneer een mens gebeten wordt brengt dat geen gevaren met zich mee. De beten jeuken echter wel en in sommige gevallen kunnen deze zelfs pijn doen.

Voor uw huisdier zijn vlooien echt hinderlijk en hun aanwezigheid leidt vaak tot de nodige rusteloosheid bij het dier. De vlooienbeten jeuken erg en kunnen ook pijnlijk zijn.

Er  bestaat kans dat uw huisdier besmet raakt met een lintworm. Vlooien kunnen namelijk eitjes van de lintworm bij zich dragen. Zodra uw huisdier zo’n besmette vlo opeet, kan er een lintworm ontstaan. Deze kan ook op kinderen overgebracht worden. Het is daarom ook aan te raden uw huisdier te ontwormen nadat de vlooien bestreden zijn bij het dier.

Ook bestaat de kans dat uw huisdier een vlooienallergie oploopt. De vlo spuit tijdens het bijten een beetje speeksel in de huid en het kan zijn dat uw huisdier daar overgevoelig voor is. In dat geval treedt na een paar keer gebeten te zijn een allergische reactie op. Het dier krijgt overal jeuk waar het eerder al gebeten is en begint enorm te jeuken, krabben en bijten. Een enkele vlooienbeet kan dan wekenlang jeuk veroorzaken!

Vlooien kunnen daarnaast bloedarmoede bij puppies en kittens veroorzaken.

Vlooienbeten

Zo herkent u vlooienbeten

Zodra er vlooien in huis zijn, bestaat de kans dat u zelf ook gebeten wordt. Deze vlooienbeten voelt u soms wel, maar zijn niet echt pijnlijk te noemen.

Bij het bijten van een vlo blijft er speeksel achter in de huid. Als reactie hierop veroorzaakt het lichaam een rond, rood vlekje met een klein, bloedkleurig puntje / bultje in het midden. Van zwelling is nauwelijks sprake, maar er ontstaat meestal wel een jeukerig gevoel. Kleine bultjes, wondjes en andere huidirritatie kunnen voorkomen, maar verdwijnen over het algemeen vanzelf, inclusief de jeuk.

Het is belangrijk de jeuk te weerstaan en vooral de plekjes niet open te krabben, omdat daarmee de wondjes kunnen gaan ontsteken. Het kan zijn dat dan een antibiotica behandeling nodig is.

Meerdere vlooienbeten

Bij een enkele beet leidt dit tot weinig overlast, maar vlooien bijten vaak meerdere keren in hetzelfde gebied in hun zoektocht naar bloed. Ze verschansen zich graag op bedekte plaatsen waar ze vastgeklemd tegen de huid kunnen zitten, zoals bijvoorbeeld ter hoogte van de sokken en de onderbenen of bij de broekriem. Juist daardoor zijn ze makkelijk in staat meerdere beten toe te dienen op ongeveer dezelfde plek.

Net als bij dieren komt het bij mensen soms voor dat zich een allergische overgevoeligheid ontwikkeld voor de beten van vlooien na vaker gebeten te zijn. Dit kan zich onder meer uiten in extreme jeuk, eczeem of een jeukende uitslag op andere plaatsen van het lichaam. Als gevolg van een vlooienbeet kan ook netelroos ontstaan. In alle bovenstaande gevallen is het raadzaam uw huisarts of apotheek te raadplegen voor de juiste behandeling.

Kleine kinderen zijn vaak gevoeliger voor vlooienbeten en ook eerder doelwit doordat ze op de grond spelen.
Ondanks het ongemak wat wij mensen van vlooienbeten hebben, is het huisdier veel vaker slachtoffer van vlooien en ondervindt er dus een stuk meer hinder van.

Vlooienbeten behandelen

Vlooienbeten behoeven in de meeste gevallen geen behandeling, daar de jeuk maar kortstondig is en niet als overdreven hinderlijk wordt ervaren. Toch kan het zijn dat, bijvoorbeeld door vele vlooienbeten of een bepaalde gevoeligheid ervoor, ernstige jeuk of irritatie ontstaat.

In zulke gevallen kunt u een van de onderstaande middeltjes op de bultjes smeren of deppen om de hevige jeuk van de vlooienbeet te verlichten.

 • Koud water met azijn; even deppen met een watje.
 • Verzachtende lotion; om op de bultjes te smeren.
 • Zoutoplossing; gekookt water met zout erin.
 • Corticosteroïd crème; corticosteroïden verminderen de jeuk en eventuele zwelling, en werkend tevens ontstekingremmend.
 • Licht verdovende zalf, gel of crème; verdoven en verminderen daardoor pijn en jeuk. Voor een verkoelend effect kan menthol of zinkoxide worden toegevoegd. Enkele voorbeelden hiervan zijn producten met: lidocaïne, promacaïne, lidocaïne & menthol en promacaïne & zinkoxide.
 • Menthol gel of Levomentholcrème; heeft een verkoelende en daardoor jeukstillende werking. Let op: Kinderen tot 2 jaar mogen met name in het gezicht geen producten met menthol gebruiken! Hierdoor kan ernstige benauwdheid ontstaan.
 • Orale antihistaminica; werkt jeuk verminderend. Let op, van sommige orale antihistaminica kun je suf worden (wat natuurlijk wel prettig is als de jeuk leidt tot slaapproblemen).

Raadpleeg uw huisarts indien:

 • De jeuk blijft terugkeren of de symptomen verergeren.
 • Koorts of een algemeen ziektegevoel optreedt.
 • Uitgebreide ontstoken plekken ontstaan.
 • Een secundaire bacteriële infectie ontstaat.
  Dit is te herkennen aan toegenomen roodheid, zwelling en pusvorming met korstjes.

Vlooien voorkomen

Preventief bestrijden van vlooien

Voorkomen is beter dan genezen. Hieronder een aantal handige tips om vlooien te voorkomen:

 • Goede hygiëne
  Daar de larven van vlooien leven van klein afval zoals huidschilfers en dergelijke (en ook van uitwerpselen van de volwassen vlo) is het zaak het huis regelmatig en grondig schoon te maken.
 • Omgevingsspray
  Om vlooien en het bestrijden van een eventuele plaag voor te zijn, is het aan te raden om een spray voor de omgeving te gebruiken. Zo voorkomt u dat vlooieneitjes en – larven, die samen verantwoordelijk zijn van 90% van het vlooienprobleem, tot volwassen vlooien groeien. Doe dit minimaal om de 3 maanden (even opletten; de werking van de meeste sprays is slechts 4 tot 6 weken).
 • Kammen
  Gebruik regelmatig een bij voorkeur ijzeren vlooienkam om uw huisdier op vlooien te controleren.
 • Anti-vlooienmiddelen
  Een van de middelen tegen vlooien preventief op het dier aanbrengen om zodoende vlooien te voorkomen.
 • Mand wassen
  Was regelmatig het kleed of omhulsel van de lievelingsplek van uw huisdier in de wasmachine.
 • Mand niet op tapijt
  Zet uw katten- of hondenmand op het laminaat of de stenen vloer in plaats van op het tapijt of kleed, zodat er geen warme, beschutte plek naast de mand voor de vlooien is.

De meest doeltreffende middelen tegen vlooien zijn de “echte” bestrijdingsmiddelen. Sommige mensen willen echter slechts natuurlijke middelen gebruiken om de vlooien te bestrijden. Van deze middelen is de werking nooit bewezen, maar bij deze toch even een aantal hiervan:

 • Eucalyptusolie
  Uw huisdier inwrijven met eucalyptusolie kan werend werken tegen vlooien.
 • Knoflook
  Vlooien schijnen niet van knoflook te houden. Gebruik bij voorkeur biologisch gekweekte knoflook poeder of essentiële knoflookolie en meng dit door de voeding van uw huisdier.
 • Kruiden
  U kunt kruiden als kamille, lavendel, korianderzaad, salie en boerenwormkruid in bijvoorbeeld de mand van uw huisdier strooien.

Preventief vlooien bestrijden voor vakantie

Vlooienplagen komen het meest voor in de zomer, en dan met name warme, vochtige zomers. Maar ook gedurende de rest van het jaar is het mogelijk door vlooien overvallen te worden.
Om te voorkomen dat u bij terugkomst van uw vakantie geconfronteerd wordt met een vlooienplaag, kunt u het volgende in acht nemen. Voor vertrek:

 • Het hele huis grondig stofzuigen;
 • Zorg dat uw wasmand (met vuile was) leeg is;
 • Alle favoriete plekjes  van uw huisdier schoonmaken;
 • Kussentjes en dekentjes van uw huisdier heet wassen in de wasmachine;
 • Een week voor vertrek alles met een omgevingsspray inspuiten (zo kunt u het huis nog even goed door luchten).

Vlooien in huis

Veel mensen met huisdieren hebben wel eens met vlooien in huis te maken gehad. Dit komt doordat de vlooien veelal via de huisdieren meegebracht worden het huis in. Vlooien zoeken een gastheer om te kunnen overleven en blijven hier zitten zolang ze het prettig vinden.

Ook huisdieren die nooit buiten komen kunnen vlooien krijgen. Bijvoorbeeld doordat de plakkerige vlooieneitjes aan uw schoen zijn blijven zitten als u zelf buiten bent geweest, en zo het huis binnenkomen. Toch zullen binnendieren veel minder vaak last hebben van vlooien dan dieren die wel buiten komen.
Indien u geen huisdieren heeft, is de kans maar klein dat u last krijgt van vlooien. Al blijft natuurlijk altijd de mogelijkheid bestaan dat u middels uw kleding of schoeisel vlooien of hun eitjes mee in huis brengt.

Vlooien in huis bestrijden

Omdat de vlooien op het huisdier alle gelegenheid hebben tot het zuigen van bloed, worden vele eitjes gelegd. Uit die eitjes komen dus larven. Deze larven zoeken direct een warme, beschutte plaats in huis, zoals tussen kieren of plinten, onder drempels of in het tapijt.

Het grootste probleem met vlooien in huis is dus niet zozeer de vlooien zelf, maar de eitjes en de larven die zich in de omgeving schuilhouden.

Vlooien in huis zijn zeer hardnekkig en er is het nodige doorzettingsvermogen voor nodig om helemaal vlo-vrij te geraken. Vlooien (en vlooienlarven) houden niet van licht en zullen de donkere, vochtige plekjes opzoeken. Ze nestelen zich in 4 van de 5 gevallen in of onder kleden of tapijten. Dit kan in de woonkamer zijn, maar dus ook in de slaapkamer. Dit is voor hen een ideale plek om zich te verbergen en voort te planten.

Soms komt het voor dat geen vlooien gevonden worden, maar wel kleine zwarte korreltjes. Dit zijn waarschijnlijk de uitwerpselen van de vlo. Om dit zeker te weten kunt u de zwarte korreltjes op een witte vochtige tissue leggen. Als het roodbruin kleurt, is het inderdaad vlooienpoep. Het kleurt rood doordat het voor 90% uit bloed bestaat.
U kunt er dan dus vanuit gaan dat uw huisdier vlooien heeft!

Ook kan het voorkomen dat u op de ligplaats van uw dier hele kleine witte bolletjes tegenkomt. Dit zijn zeer waarschijnlijk de vlooieneitjes.

Zodra u vlooien in huis constateert, is het zaak een goed plan van aanpak te maken ter bestrijding van vlooien.

Kattenvlooien en hondenvlooien

Meer kattenvlooien dan hondenvlooien

De meeste huisdieren die wij hier in Nederland houden zijn honden en katten. Vaak komen deze gezellige dieren buiten om hun energie lekker kwijt te kunnen met het achter van alles en nog wat aan te rennen. Nadeel hiervan is dat ze makkelijk besmet met vlooien kunnen raken.

Voor onze huisdieren geven vlooien echt vervelende overlast en niet zelden lijdt het besmet zijn met vlooien tot een bezoek aan de dierenarts.

Naast de hinderlijke jeuk zijn de vlooienbeten voor uw huisdier vaak pijnlijk.
U heeft wellicht wel eens uw hond of kat opeens zien opspringen, als door een wesp gestoken. Alleen is dit dus meestal een beet van een vlo. Uw hond of kat zit veelvoudig te krabben en te bijten, wat er toe kan leiden dat de huid kapot gebeten wordt. Dit zou kunnen betekenen dat uw huisdier allergisch is voor vlooienbeten.

Van de duizenden soorten vlooien die wereldwijd bestaan, kennen wij er eigenlijk maar 2; de kattenvlo (Ctenocefalides Felis) en de hondenvlo (Ctenocefalides Canis).
Dik 90% van de vlooien bij honden en katten zijn kattenvlooien, slechts 10% hondenvlooien.

De kattenvlo verschilt overigens qua uiterlijk nauwelijks van de hondenvlo. Beiden zijn lichtgeel tot zwart van kleur en hebben sterke springpoten. De kattenvlo noch de hondenvlo heeft vleugels. De mannetjesvlo is iets kleiner dan de vrouwtjesvlo.

Vlooien bij uw kat of hond

Indien uw kat vlooien heeft zijn er vaak kleine bultjes of korstjes op de rug te voelen. Ook kunnen kale plekken boven de staart ontstaan.

Bij de hond komt het niet zelden voor dat de hond zijn eigen huid tot bloedens toe kapot bijt. Geschat wordt dat 40% van alle huidklachten die bij de dierenarts terecht komen met vlooien te maken heeft. Iets om zeker in de gaten te houden dus!

Tip: Indien u weet dat uw hond vlooien heeft opgelopen bij bijvoorbeeld een kennis thuis, zorg dan dat u uw hond, na een volgend bezoek daar, direct in bad doet en uitkamt met een vlooienkam.

 

Vlooien bestrijden

Zodra u merkt dat uw huisdier veelvoudig zit te krabben en rusteloos gedrag vertoont, is de kans groot dat ze last van vlooien heeft. Bij constatering van vlooien in huis, is het zaak om te beginnen met het bestrijden ervan.

Door het grote aantal eitjes dat gelegd wordt, kunnen de vlooien zich in korte tijd verspreiden en binnen de kortste keren is er sprake van een ware vlooienplaag. Toch, door alles grondig aan te pakken is de plaag goed te bestrijden. Hoe langer u wacht met het bestrijden van de vlooien, hoe langer de vlooien hebben om zich te verspreiden.

Houdt er rekening mee dat de gemiddelde vlooienlarve vier tot zes weken nodig heeft om een volwassen vlo te worden. Dit betekent dus dat u minstens gedurende die periode bezig zal moeten zijn met de bestrijding van de vlooien. Ook is het wijs om na die periode door te gaan met preventief bestrijden.

Vlooien bestrijden op het huisdier

Indien meerdere huisdieren in hetzelfde huis wonen, moeten ze allemaal tegelijkertijd tegen vlooien behandeld worden.
Zodra u tekenen van irritatie bij uw huisdier bemerkt, zoals kale plekken of een rode geïrriteerde huid, is het raadzaam uw dierenarts te raadplegen.

Vlooienkam
De eerste plek om met bestrijden te beginnen is natuurlijk het huisdier. Gebruik de vlooienkam om uw huisdier grondig te kammen en zodoende de volwassen vlooien van het dier te verwijderen. Zodra uw huisdier vlooien heeft, is het zaak het dier dagelijks te kammen om steeds weer de levende vlooien te verwijderen. Let wel, ook de eitjes en de larven zullen moeten worden verwijderd en met kammen alleen zal dat niet lukken. De eitjes en de vlooienlarven zullen inmiddels overal in huis liggen, omdat ze simpelweg van het huisdier op de grond gevallen zijn.
De gevangen vlooien kunt u kapot drukken met iets hards zoals een lepel. Of u kunt deze direct in een kom water met zeepsop te stoppen. De vlo kan daar niet tegen en zal verdrinken.

Anti vlooienmiddel
Het beste is daarnaast een anti vlooienmiddel bij de dierenzaak aanschaffen. Zorg dat het middel niet alleen de volwassen vlooien bestrijdt, maar tevens de eitjes en de larven.

Vlooien bestrijden in huis

Stofzuigen
Gebruik de stofzuiger (op z’n sterkste stand) om het tapijt of het kleed, en daarnaast de rest van het huis zorgvuldig te zuigen. Ook en vooral de plekken waar je moeilijk bij kunt komen (gebruik hiervoor eventuele verlengstukken van de stofzuiger). Tussen de kussens van banken en fauteuils, bij de plinten en dus letterlijk in alle hoeken en gaten. Vergeet ook de katten- of hondenmand niet! Klop deze eerst buiten uit, zodat de vlooien, eitjes en larven eruit vallen. Niet voor de deur natuurlijk, want dan loopt u ze zo weer mee naar binnen.
Ook de auto dient gestofzuigd te worden, daar u dagelijks vanuit de auto het huis binnenstapt en zo dus vlooien of vlooieneitjes mee kunt brengen.
Omdat na het stofzuigen vlooien, eitjes en larven in de stofzuigerzak zullen zitten, is het raadzaam een vlooienbandje in de stofzuigerzak doen om deze te doden. De stofzuigerzak weggooien na het zuigen is natuurlijk ook goed.

Niet dweilen
Het is beter even niet de vloer te dweilen, daar de vlooien houden van een vochtige omgeving. Vocht blijft gemakkelijk achter tussen de plinten of in kieren en dat zijn dus ook de favoriete verblijfplaatsen van vlooien en larven. Beiden gedijen prima bij vochtigheid; een gedweilde vloer is dus precies in hun straatje en beter even te mijden dus! Wel kun u dweilen met azijn, hiermee bestrijdt u ook actief de vlooien, de eitjes en de larven.

Omgevingsspray
Na het grondig stofzuigen van het hele huis en de auto is het aan te raden een omgevingsspray te gebruiken die werkzaam is tegen de vlooien, de eitjes en de larven.

Heet wassen
Dekens, manden, kussens of andere voorwerpen waar uw huisdier graag op ligt of zit, dienen zo heet mogelijk gewassen te worden. Waar mogelijk op 90 graden, anders op 50 of 60 graden. Hierdoor zullen noch de eitjes, noch de larven overleven.
Neem voor de zekerheid ook de kussens op de bank mee. Indien uw huisdier wel eens in uw slaapkamer is, reinig dan ook het beddengoed. Herhaal dit wekelijks, zeker gedurende de weken dat u vlooien aan het bestrijden bent.
Om zeker te zijn dat nergens vlooien, vlooieneitjes of -larven achterblijven, is het verstandig ook uw kleren zo snel mogelijk te wassen. Alsook de kleren in de (vuile) wasmand, want ook hier kunnen makkelijk vlooien of vlooieneitjes in zitten. Dus, alle kleren direct (zo heet mogelijk) te wassen en opbergen in de kast.
Een andere mogelijkheid is de voorwerpen (dekens, kussens etc.) vacuüm te verpakken in plastic zakken, en dit gedurende minimaal een week gesloten te houden. De vlooien zullen het niet overleven door een gebrek aan zuurstof.
Wees echter wel voorzichtig met het verplaatsen van deze voorwerpen om besmetting op andere plaatsen in huis te voorkomen!

Vlooienbestrijding

Zowel voor op het huisdier als voor de omgeving (in huis) zijn allerlei vlooien bestrijdingsmiddelen te verkrijgen.
Deze middelen kunt u kopen in dierenwinkels en bij dierenartsen.

Het is zaak bij constatering van vlooien bij uw huisdier:

 • De levende (volwassen) vlooien te doden.
 • De eitjes en de larven te bestrijden in huis.

Hiervoor zijn twee groepen bestrijdingsmiddelen tegen vlooien:

 • Adulticiden; werkzaam tegen volwassen vlooien; doden de vlo vrijwel direct.
 • Larviciden; werkzaam tegen larven en eitjes; zorgen dat de vlooieneitjes niet meer uitkomen.

Indien uw huisdier al vlooien heeft, kunt het beste naast een middel voor het huisdier zelf een omgevingsspray gebruiken die een adulticide en een larvicide werking heeft. Zo worden zowel de levende vlooien alsook de larven en eitjes in 1 keer aangepakt. Als uw dier vrij is van vlooien, is het voldoende om preventief larviciden te gebruiken.

Bestrijdingsmiddelen vlooien

Hieronder vindt u een lijst met verschillende middelen die u kunt inzetten bij het bestrijden van de vlooien. Er is een globale indeling gemaakt op basis van gebleken effectiviteit door de jaren heen.
Let op: Voor alle bestrijdingsmiddelen geldt dat altijd de op de verpakking of bijsluiter aangegeven dosering dient te worden aangehouden, om overdosering bij uw huisdier te voorkomen.

Zeer effectief:

 • Sproeiflacons en vlooiensprays
 • Omgevings- of interieursprays; noodzakelijk om de larven en eitjes te doden.
 • Injecties; werkt meestal een half jaar en voorkomt voortplanting van vlooien. Een injectie is met name geschikt voor katten met een vlooienallergie.
 • Pipetten; met vloeistof voor in de nek van uw huisdier. Nadat een vlo het dier gebeten heeft, wordt het binnen 24 uur gedood.

Matig effectief:

 • Tabletjes; doden de vlo zodra deze het bloed zuigt.
 • Suspensie; wordt opgenomen door de vlo als deze de kat bijt. Dood de vlo niet, maar zorgt dat de eieren van deze vlooien zich niet verder ontwikkelen. Voor katten ook in de vorm van injectie bij de dierenarts verkrijgbaar.

Weinig effectief:

 • Vlooienbanden; werken nog maar mondjesmaat als gevolg van resistentie bij de vlooien. Eventueel bij kleine honden of katten te gebruiken.
 • Anti-vlooien shampoo; werkt maar kort en derhalve slechts geschikt als aanvullend middel ter bestrijding van vlooien.
 • Vlooienpoeder; werkt vaak slechts verdovend voor de vlo in plaats van dodend. Daarnaast maar kort werkzaam en derhalve eventueel slechts geschikt als aanvullend middel ter bestrijding van vlooien.
 • Natuurlijke bestrijdingsmiddelen; Middelen op biologische basis, homeopathische druppeltjes, kruiden en knoflookpillen kunnen preventief werkzaam zijn. Bij een bestaand vlooienprobleem blijken deze middelen veelal niet werkzaam.

Aandachtspunten bij vlooienbestrijdingsmiddelen

Houdt er rekening mee dat de sprays voor de omgeving ook schadelijk kunnen zijn voor andere (huis)dieren en kinderen. Dus zorg ervoor dat zodra u een vlooienspray voor de omgeving gaat gebruiken, alle andere dieren en kinderen het huis uit zijn.

Wees alert indien de vlooienbestrijding betrekking heeft op kittens,drachtige of zogende poezen. Gebruik een bestrijdingsmiddel pas indien u er zeker van bent dat het door u beoogde middel niet schadelijk is voor deze groep dieren. Raadpleeg uw dierenarts bij enige twijfel.

Vertel uw huisarts altijd welke vlooienbestrijdingsmiddelen u gebruikt heeft als uw huisdier medicijnen voorgeschreven krijgt, een verdoving krijgt of onder narcose moet.

Vlooienbestrijding en vlooienallergie

Het is van belang dat u bij de keuze tussen de verschillende bestrijdingsmiddelen rekening houdt met een eventuele vlooienallergie van uw huisdier(en). Indien uw huisdier last heeft van vlooienallergie, en dus allergisch is voor het speeksel van de vlo, dan is het zaak te voorkomen dat het dier gebeten wordt.
De bestrijdingsmiddelen die u in dit geval inzet dienen op uw huisdier te worden aangebracht en de vlodirect te doden, en niet pas als deze uw dier gebeten heeft.

Resistentie bij vlooien

De nieuwste bestrijdingsmiddelen tegen vlooien kunnen eerst alleen bij dierenartsen worden aangeschaft, alvorens ze in de dierenwinkels verkocht mogen worden. Dit wil niet zeggen dat de middelen die u in de dierenwinkel koopt niet goed zijn; ze zijn alleen al langer op de markt. En er wordt soms gezegd dat vlooien in de loop der jaren resistentie opgebouwd hebben voor sommige middelen. Zo zou het dus kunnen voorkomen dat deze bestrijdingsmiddelen tegen vlooien nog wel verkocht worden in de dierenwinkel, maar niet meer volledig werkend zijn.

Bij recent onderzoek naar resistentie van de werkzame stoffen in bestrijdingsmiddelen tegen vlooien kwam echter naar voren dat “niet-werkende vlooienbestrijding veelal te wijten is aan de baasjes zelf, door een verkeerde toediening, een verkeerde dosering of een combinatie daarvan”. Zo bleek onder meer dat er nog altijd geen resistentie is tegen de werkzame stoffen in Frontline, een bekend anti-vlooienmiddel dat tegenwoordig wel eens genoemd wordt als zijnde niet effectief tegen vlooien meer als gevolg van resistentie.

Toch zijn de berichten over resistentie niet te ontkennen, ook vanuit de hoek van dierenartspraktijken. Ieder dier is verschillend en zal dus anders kunnen reageren op de middelen. Gezien de niet volledige duidelijkheid omtrent de resistentie bij vlooien is een eenduidig advies dus moeilijk te geven.

Wel is het dus zaak om uiterst zorgvuldig te werk te gaan bij het bestrijden van uw vlooien!

Middelen vlooienbestrijding

Er zijn vele merken en producten op de markt ter bestrijding van vlooien. Daarmee ontstaat onherroepelijk het effect dat het ene product effectiever is dan het andere. Bepalend is vooral de werkzame stof die in het product verwerkt zit. Doodt deze de vlo echt, bestrijdt het wellicht zelfs de eitjes of de larven?

Inwendige vlooienbestrijdingsmiddelen (middelen waarbij uw huisdier de stof binnenkrijgt) hebben als nadeel dat het langzamer werkt en het dier belasten.

Hieronder een opsomming van de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen tegen vlooien met een korte omschrijving (in willekeurige volgorde).

Stronghold
Werkzame stof: Selamectine
Selamectine heeft een brede werking in de strijd tegen vlooien. Het doodt de volwassen vlooien en bestrijdt tevens de vlooieneitjes. Doodt niet de larven.

Stronghold is er voor honden en katten vanaf 6 weken oud en kan tevens worden gebuikt bij drachtige en zogende dieren.
Bestrijdt naast de vlooien tevens oormijt, spoelwormen, haakwormen en beschermd ook tegen hartworminfectie (van belang indien u naar het buitenland reist met uw huisdier, raadpleeg hierover uw dierenarts).
Eens per maand met een pipet de druppeltjes op de nekhuid aanbrengen (spot-on).

Werkt niet tegen teken.
Verkrijgbaar bij de dierenarts.

Advantage
Werkzame stof: Imidacloprid
Imidacloprid doodt de vlooien onmiddellijk en beschermt 3 à 4 weken tegen nieuwe besmettingen. Bestrijdt enigszins de vlooienlarven in de omgeving.

Advantage is er voor zowel honden als katten vanaf 8 weken oud en kan tevens worden gebuikt bij drachtige en zogende dieren.
Eens per maand met een pipet de druppeltjes op de nekhuid aanbrengen (spot-on). Door de snelle werking (vaak zijn binnen 2 uur de volwassen vlooien gedood) een zeer geschikt middel indien uw huisdier last heeft van vlooienallergie.

Werkt niet tegen teken.
Verkrijgbaar bij de dierenarts.

Frontline
Werkzame stoffen: Fipronil, Methopreen
Fipronil doodt de volwassen vlo binnen 24 uur. In combinatie met methopreen worden naast de volwassen vlooien ook de eitjes op het dier gedood. Doodt niet de larven.

Frontline is er voor zowel honden als katten.
Te verkrijgen in sprayflacons en verschillende spot-on oplossingen. Te gebruiken vanaf 8-12 weken oud (verschilt enigszins per product) en kan tevens worden gebuikt bij drachtige en zogende dieren.
Frontline is bij de hond 1 tot 3 maanden en bij de kat 3 à 4 weken werkzaam tegen volwassen vlooien.

Werkzaam tegen teken (alleen bij honden)
Verkrijgbaar bij de dierenarts en dierenwinkel.

Program
Werkzame stof: Lufenuro
Het verstoort de ontwikkeling van de larve, maar doodt de volwassen vlo niet.

Program is er voor zowel honden als katten.
Het kan tevens worden gebuikt bij drachtige en zogende dieren.
Te verkrijgen als tabletten of voor katten ook als injectie met 6 maanden durende werking (vanaf kittens van 6 weken oud).
Program werkt metname preventief prima; het wordt ook wel “de pil voor de vlo”genoemd. Het middel is volkomen vrij van chemische stoffen en voorkomt de voortplanting van vlooien en het volwassen worden van vlooienlarven. De eitjes komen niet meer uit en hierdoor wordt de kans op een vlooienplaag aanzienlijk verkleind. Indien uw huisdier last heeft van veel vlooien, is een combinatie met een vlooiendodend middel nodig.
Bij vlooienallergie is Program geen geschikt middel.

Niet werkzaam tegen teken.
Verkrijgbaar bij de dierenarts en dierenwinkel.

Advocate
Werkzame stoffen: Imidocloprid en Moxidectine
Doodt de vlooien onmiddellijk, heeft een lichte omgevingswerking (bestrijdt de larven) en beschermt 3 à 4 weken tegen nieuwe besmettingen.

Advocate is voor honden vanaf 7 weken oud en voor katten vanaf 9 weken oud.
Eens per maand met een pipet de druppeltjes op de nekhuid aanbrengen (spot-on).
Beschermd tevens tegen haakwormen, hartwormen, spoelwormen en oormijt.
Door de snelle werking geschikt voor dieren met een vlooienallergie.

Niet werkzaam tegen teken.
Verkrijgbaar bij de dierenarts.

Capstar
Werkzame stof: Nitenpyram
Nitenpyram doodt de volwassen vlo binnen 24 uur. Geen omgevingswerking.

Capstar is er voor zowel honden als katten (alsook voor konijnen) vanaf 4 weken oud.
Te verkrijgen als tabletten welke reeds binnen 15 minuten na inname dodelijk zijn voor de vlooien.
Binnen 6 uur is al 95% van de vlooien gedood en na 24 uur leeft er niet 1 meer.
Capstar werkt zeer snel, maar slechts 24 uur en daardoor vooral geschikt als snel inzetbaar middel bijvoorbeeld bij een vlooienplaag in combinatie met een ander bestrijdingsmiddel tegen vlooien.

Niet werkzaam tegen teken.
Verkrijgbaar bij de dierenarts.

Virbac Cyclio
Werkzame stof: Pyriproxyfen
Pyriproxyfen verhindert het uitkomen van vlooieneitjes- en larven. Doodt de volwassen vlo niet.

Cyclio is er zowel voor honden als voor katten en heeft een vergelijkbare werking als Program.
De eitjes komen niet meer uit en hierdoor wordt de kans op een vlooienplaag aanzienlijk verkleind. Indien uw huisdier last heeft van veel vlooien, is een combinatie met een vlooiendodend middel nodig.
Bij vlooienallergie is Program geen geschikt middel.

Eens per 3 maanden met een pipet de druppeltjes op de nekhuid aanbrengen. Cyclio is te gebruiken voor huisdieren vanaf 4 weken oud en is niet geschikt voor zieke, drachtige of zogende dieren.

Werkzaam tegen luizen en teken.
Verkrijgbaar bij de dierenarts.

Vlooien bestrijdingsmiddelen voor de omgeving

Onderstaande bestrijdingsmiddelen tegen vlooien zijn zowel voor honden als voor katten te gebruiken.
Neem altijd even de tijd om de gebruiksaanwijzingen goed door te lezen, want we hebben hier te maken met bestrijdingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij verkeerd gebruik.

Indorex IGR aerosol omgevingsspray
Werkzame stof: Fenoxycarb
Indorex IGR (Insect Growth Regulator ) zorgt dat de volwassen vlooien gedood worden en door de werkzame stof Fenoxycarb worden de larven verhinderd uit te groeien tot volwassen vlooien. De voortplanting wordt dus doorbroken en de omgeving blijft hiertegen tot ongeveer 6 maanden beschermd.
Indorex IGR Aerosol is verkrijgbaar bij de dierenarts en vaak ook bij de dierenwinkel.

Exil Flea Free
Werkzame stof: Tetramethrine
Tetramethrine is een mengsel van een aantal verschillende insecticiden en is daardoor een krachtig middel tegen vlooien, maar ook andere kruipende insecten.
Exil Flea Free doodt zowel de volwassen vlo als de vlooienlarven en is 4 tot 6 weken werkzaam.
Exil Flea Free is verkrijgbaar bij de dierenarts en dierenwinkel.

Indoor-X ongediertespray
Werkzame stoffen: Tetramethrine en Permethrin
De combinatie van de werkzame stoffen maakt ook dit middel een krachtig middel tegen vlooien en andere insecten in huis. Indoor-X doodt zowel de volwassen vlo als de vlooienlarven en is 4 tot 6 weken werkzaam.
Indoor-X is verkrijgbaar bij de dierenarts en dierenwinkel.

Let op: Naast de omgevingsspray zijn er ook spot-on producten tegen vlooien en teken speciaal voor bij honden met de werkzame stof Permethrin.
Wees er van bewust dat Permethrin giftig is voor katten!
Helaas komt het regelmatig voor dat katten sterven als gevolg van vlooienbehandelingen met Permethrin (die dus alleen bedoeld zijn voor honden!), of door contact met honden die onlangs met Permethrin zijn behandeld. De Indoor-X omgevingsspray is wel geschikt voor een omgeving waar katten verblijven.

Naast bovengenoemde bestrijdingsmiddelen tegen vlooien voor de omgeving zijn natuurlijk nog vele andere producten op de markt om de vlooien in huis te bestrijden. Bekend zijn onder meer:

 • Bolfo Plus (voor honden)
 • Vetkem spray
 • HGX spray
 • Beaphar Bio Teken en Vlooienspray

 

Bronvermelding: vlooien.org