Dekking, zwangerschap en bevalling

Dag 0 – De dekking
Het is het beste om de poes en kater 48 uur na de eerste dekking te scheiden. Verdere dekkingen in een korte tijd verhogen de kans op het vrijkomen van het Luteinizing hormoon. Dit hormoon is nodig voor de definitieve rijping van de ovarian follikels. De spermatozoönen kruipen omhoog door het geboortekanaal.

Dag 1 – De ovulatie vindt plaats. De kat is, anders dan bijvoorbeeld de mens een geïnduceerde ovulator, de eisprong(en) bij een kat vinden pas plaats na (en als gevolg van) de paring.

Dag 1 tot 2 – De zaadcellen bereiken de eitjes in the eileiders. Bij de paring komen er miljoenen zaadcellen in de vagina van de poes maar slechts een paar honderd bereiken de eileider.

Dag 2 tot 3 – De bevruchting van het eitje gebeurd in de eileiders voordat het eitje van de eierstokken in de baarmoeder komt.

Dag 3 tot 5 – De bevruchte eitjes dalen van de eileiders in de baarmoeder en de eerste celdeling vindt plaats. De bevruchte cel splits zich door een mitose in twee cellen. Een mitose is een celdeling waarbij twee kopieën ontstaan die elk dezelfde celkern hebben, genetisch zijn die cellen dus gelijk aan elkaar. Deze eerste cellen worden blastomeren genoemd. Na deze eerste deling, wordt er elke 10-14 uur gedeeld. De deling wordt al gauw asynchroon, dus niet elk cel deelt als een ander ook deelt.

Dag 11 tot 13 – De blastomeren hechten zich vast aan de rand van de baarmoeder.

Met 2 weken komt de moeder ongeveer 40 gram (per embryo) aan. Dit is een gemiddelde. Bij grote nesten zullen de kittens minder wegen en bij kleine nesten juist meer. Het gewicht bestaat uit het kitten, het vruchtwater en de placenta. De embryo’s kunnen al tot 1 cm groot zijn.

Dag 11 tot 25 – De blastomeren groeien door tot embryo’s.
Tijdens deze weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Als eerste  ontwikkeld zich de zgn. blastula door vorming van een holte, omringd door 60-80 cellen. Deze holte vormt het begin van wat later het spijsverteringskanaal zal zijn. De buitenste cellen van de blastula worden trofoblast genoemd: deze cellen vormen het begin van de placenta.

Dag 14 tot 21 – De tepels van de poes beginnen te groeien en worden roze.
Het haar op de buik van de poes en rondom de tepels zal dunner worden.

Met 3 weken komt de moeder ongeveer 60 gram per embryo aan en kunnen ze tot 2,4 cm groot zijn.

Dag 20 tot 27 – s Ochtends kan de poes zich misselijk voelen vanwege de hormonale veranderingen en het uitrekken of inkrimpen van de baarmoeder
De poes kan zich een beetje apathisch gedragen, en zo nu en dan overgeven. Verschillende kleine maaltijden over de dag verspreid zou kunnen helpen.
Uw dierenarts kan eventueel een medicijn geven om de baarmoeder helpen te ontspannen.

Met 4 weken komt de moeder ongeveer 90 gram per foetus aan en kunnen ze tot 4 cm groot zijn.

 

Dag 25 tot 29 – Een ervaren persoon (fokker of dierenarts) kan nu door zorgvuldige tastende bevoeling vertellen of de poes zwanger is.
Dit is de beste tijd om dit te doen omdat in dit stadium de vruchtjes nog zo klein zijn (ten grootte van een flinke erwt), dat ze onderling te onderscheiden, en dus te tellen zijn.

Dag 28 – U kunt nu beginnen om de poes meer eten te geven. De meeste A kwaliteit kattenvoer producenten hebben ook kittenvoer, waar meer voedingswaarde in zit. U zou hierop kunnen overschakelen.
Schakel liever niet over op een ander merk voedsel, en geef ook weer niet teveel. Een extreme gewichtstoename moet worden voorkomen omdat anders de poes tijdens de geboorte hier problemen mee ondervindt.
De foetussen zijn nu ongeveer 25 tot 30 millimeter groot, en volledig ontwikkelde miniatuurkatjes.

Dag 34 – De buik van de poes begint nu zichtbaar groter te worden.

Met 5 weken komt de moeder ongeveer 125 gram per foetus aan en kunnen ze tot 2,4 cm groot zijn.

 

Met 6 weken komt de moeder ongeveer 160 gram per foetus aan en kunnen ze tot 8 cm groot zijn.

Dag 44 – Het is nu zeer gemakkelijk om de kittens te voelen, alhoewel tellen een stuk moeilijker is.

Dag 47 tot 55 – De poes begint nu meer tijd te besteden aan het zichzelf te verzorgen.
Haar borsten en tepels groeien.
Ze kan een beetje rusteloos worden, en begint met het zoeken naar een geschikte plaats voor de geboorte.

Dag 49 – De poes zou haar eetlust tijdens deze periode kunnen verliezen omdat haar buik (en de kittens) op haar maag drukken. Het is beter om over de dag verspreid verschillende kleine porties voer te geven.
Het bewegen van de kittens zou nu goed te zien kunnen zijn.

Met 7 weken komt de moeder ongeveer 220 gram per foetus aan en kunnen ze tot 2,4 cm groot zijn.

 

Met 8 weken komt de moeder ongeveer 285 gram per kitten aan en kunnen ze tot 15 cm groot zijn.

Dag 49 tot 63 – Als de poes moeite heeft zichzelf te verzorgen zou u haar kunnen helpen. De tepels en vulva zou zachtjes met warm water kunnen worden schoongemaakt. De haren rondom de tepeltjes zou u kunnen wegknippen zodat de kittens er straks beter bij kunnen.

Dag 59 tot 62 – Melk zou nu soms uit de tepeltjes kunnen vloeien.

Dag 60 – Als de poes het nemen van haar temperatuur (rectaal) niet al te vervelend vindt, zou u nu kunnen beginnen om elke ochtend de lichaamstemperatuur te meten.

Dag 63 – Twaalf tot 24 uur voor de bevalling kan de rectale temperatuur van de poes van 38,5 naar 37,5 graden Celcius dalen.
Een normale bevalling begint met ontsluitingsweeën. De poes zal wat slijm uit haar vagina produceren maar misschien merkt u dat niet eens omdat ze, als ze er met haar dikke buik nog bij kan, het zelf schoon zal maken. Dit stadium kan tot 36 uur duren, vooral bij een primipare poes (een poes die voor het eerst werpt).

Met 9 weken komt de moeder ongeveer 360 gram per kitten aan. Dit is een gemiddelde. Bij grote nesten zullen de kittens minder wegen en bij kleine nesten juist meer. Het gewicht bestaat uit het kitten, het vruchtwater en de placenta.

 

Dag 65 – De verwachte datum van geboorte.
Natuurlijk is dit enkel een gemiddelde. De baring kan van de 59ste tot aan de 70ste dag plaatsvinden.
Kittens geboren voor de 58ste dag zullen waarschijnlijk te jong zijn om te overleven zonder medische hulp.

Bronvermelding: http://www.poezenweide.nl/zwangerschap.asp